Rechtbank Rotterdam, 18 november 2010. De AFM had een last onder dwangsom opgelegd aan een assurantietussenpersoon wegen overtreding van artikel 5:20 Awb. De overtreder had geen medewerking verleent aan een toezichthouder door bepaalde informatie niet te verstrekken. De overtreder voerde de last om de informatie alsnog te verstrekken niet uit en verbeurde een bedrag van € 80.000,-- aan dwangsommen. De overtreder had niet tijdig bezwaar gemaakt tegen het dwangsombesluit. Wel stuurde de overtreder een brief, die door de AFM werd opgevat als een verzoek om terug te komen op een rechtens onaantastbaar besluit. Dat verzoek werd op grond van artikel 4:6 Awb afgewezen omdat er geen nieuwe feiten en omstandigheden waren gesteld.
De rechtbank stelt dat nieuwe feiten en omstandigheden ontbreken, maar dat in dit geval op grond van het zorgvuldigheids- en evenredigheidsbeginsel de AFM toch had moeten terugkomen op het dwangsombesluit. De rechtbank voerde daartoe aan dat de overtreder alsnog de last had uitgevoerd, dat de overtreder door de schuld aan de AFM failliet dreigde te gaan en dat een faillissement een sterk nadelige invloed zou hebben op het welbevinden van de gehandicapte zoon van de overtreder. De rechtbank doet vervolgens, in het kader van de finale geschilbeslechting, de zaak zelf af. Zij herroept het dwangsombesluit en legt een last onder dwangsom op van € 25.000,-- inclusief rente en kosten van invordering. Dat was het bedrag dat de overtreder inmiddels had voldaan aan de AFM.
Een vrij uitzonderlijke uitspraak, die duidelijk maakt dat de rechtbank er niet voor terug deinst om te interveniëren in situaties die zij als kennelijk onredelijk beschouwt.
http://bit.ly/eTm8HV
Geen opmerkingen:
Een reactie posten