woensdag 29 december 2010

Aandeelhouder aangemerkt als overtreder

ABRvS, 29 december 2010. Artikel 5:1 lid 3 Awb bepaalt dat overtredingen kunnen worden begaan door natuurlijke personen en rechtspersonen. In het verleden heeft de Afdeling al aangenomen dat ook bestuurders van rechtspersonen onder bepaalde omstandigheden als feitelijk leidinggevende en overtreder aangemerkt kunnen worden. 

In de uitspraak van 29 december 2010 gaat het om een overtreding van het bestemmingsplan door het plaatsen van een bouwkeet en bouwmaterialen door medewerkers van een bedrijf op het terrein van het bedrijf. Het college van B en W had terzake van deze overtreding een last onder dwangsom opgelegd aan (o.m.) één van de aandeelhouders van het bedrijf in persoon. De Afdeling overweegt dat het college de aandeelhouder terecht als feitelijk leidinggevende en daarmee als overtreder heeft aangemerkt omdat de aandeelhouder, naar eigen zeggen, zelfstandig bevoegd is beslissingen te nemen ten aanzien van het bedrijf en in het verleden in de contacten met het college van B en W ook is opgetreden als vertegenwoordiger van het bedrijf.

De uitspraak is in die zin opmerkelijk dat het hier, gelet op het feit dat het bedrijf aandeelhouders kent, kennelijk om een BV of NV gaat en de aandeelhouder kennelijk niet formeel bestuurder is van het bedrijf (anders zou het college dit wel hebben vermeld). Dat weerhoudt de Afdeling er niet van om hem toch als feitelijk leidinggevende aan te merken. Het enkele feit dat de aandeelhouder zich als bestuurder gedraagt, is daarvoor voldoende.
http://bit.ly/ey7a9E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten