woensdag 26 januari 2011

Chalet is bouwvergunningplichtig bouwwerk

ABRvS, 26 januari 2011. In de recreatiesector is het chalet steeds meer in opkomst. Het chalet houdt het midden tussen een stacaravan en een recreatiewoning. De vraag is of voor het plaatsen van een chalet een bouwvergunning/omgevingsvergunning vereist is. In de beleidsnotitie (sta)caravans Steenwijkerland 2007 heeft de raad van Steenwijkerland criteria vastgesteld om te bepalen of voor een kampeermiddel al dan niet een bouwvergunning op grond van de (vervallen) Woningwet is vereist. Op basis daarvan kwamen B en W tot het oordeel dat voor een specifiek chalet geen bouwvergunning vereist was, waarna zij het verzoek tot handhaving dat door een omwonende was ingediend afwezen.

De Afdeling overweegt dat vast is komen te staan dat het betreffende chalet niet bestemd en niet geschikt is om regelmatig te worden vervoerd en een plaatsgebonden karakter heeft. Daarom moet het chalet naar het oordeel van de Afdeling niet worden aangemerkt als een caravan of een soortgelijk onderkomen op wielen, maar als een plaatsgebonden recreatiewoning. Voor het plaatsen van een dergelijk bouwwerk is in beginsel een bouwvergunning vereist.

B en W en de exploitant beklaagden zich in hoger erover dat de rechtbank niet aan alle criteria uit de Beleidsnotitie had getoetst. De Afdeling overweegt dat het antwoord op de vraag of het chalet een bouwvergunningplichtig bouwwerk is niet afhankelijk is van de criteria uit de Beleidsnotitie, zodat B en W en de exploitant geen belang hebben bij de beoordeling van deze grief.
http://bit.ly/ffb3BN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten