woensdag 8 juni 2011

Beslag Chemie-Pack gedeeltelijk opgeheven

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 8 juni 2011. Het gerechtshof heeft het beslag dat door het waterschap ten laste van Chemie-Pack was gelegd onder de verzekeraars van Chemie-Pack op de verzekeringspenningen gedeeltelijk opgeheven.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Breda had bij vonnis van 27 april 2011 (LJN: BQ2774) de vordering tot opheffing van het beslag volledig afgewezen (hieraan heb ik eerder op mijn blog aandacht besteed). Van dit vonnis was Chemie-Pack in hoger beroep gekomen met gedeeltelijk succes.

Het gerechtshof onderschrijft de uitgangspunten die de voorzieningenrechter van de rechtbank Breda had gehanteerd met betrekking tot de verhouding burgerlijke rechter/bestuursrechter. Ook het gerechtshof is van oordeel dat het niet kan treden in de beoordeling van de rechtmatigheid van het bestuursdwangsbesluit. In het kader van de belangenafweging komt het gerechtshof echter tot een ander oordeel.

Het gerechtshof stelt vast dat Chemie-Pack haar bedrijfsactiviteiten op de vestiging in Oud-Gastel heeft voortgezet. Dat het bedrijf in afgeslankte vorm op deze vestiging een reële kans van overleven heeft. Dat afslanking betekent dat een deel van het personeel moet worden ontslagen. Dat Chemie-Pack voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat haar financiële situatie nijpend is en dat het afstevent op een faillissement als zij niet kan beschikken over een deel van de verzekeringspenningen.

Dit belang van Chemie-Pack en het belang van het behoud van de banen van de personeelsleden die kunnen blijven vindt het gerechtshof zwaarder wegen dan het belang van het waterschap, zodat het een deel van het beslag, groot genoeg om de ontslagvergoeding, het vakantiegeld, de loonheffing en enkele kleine investeringen te kunnen betalen, opheft.
LJN: BQ7541 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten