woensdag 16 februari 2011

Handhaving onevenredig in verhouding tot de daarmee te dienen belangen

ABRvS, 16 februari 2011. Het komt niet vaak voor, maar in deze uitspraak neemt de Afdeling aan dat handhaving onevenredig is in verhouding tot de daarmee te dienen belangen. Wat is er aan de hand?

Omwonenden klagen over geluidoverlast vanwege een parkeergarage en hebben een verzoek tot handhaving ingediend. Het bevoegd gezag meent dat van een overtreding geen sprake is. Het heeft via een maatwerkvoorschrift een hogere grenswaarde toegestaan. Deze grenswaarde wordt niet overschreden. Het maatwerkvoorschrift blijkt echter geen betrekking te hebben op een aantal woningen, waar de geluidbelasting op de achtergevel de norm met 1 dB(A) overschrijdt. Het bevoegd gezag stelt dat dit een vergissing is en dat het alsnog via een maatwerkvoorschrift een hogere grenswaarde voor deze woningen zal vaststellen.

De Afdeling oordeelt dat een overschrijding met 1 dB(A) een overtreding van geringe aard en ernst is, dat het bevoegd gezag alsnog een hogere grenswaarde zal vaststellen en dat het belang om de parkeergarage open te houden zwaar weegt, zodat het bevoegd gezag in dit geval van handhaving had mogen afzien.
http://bit.ly/fWoZd3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten