woensdag 16 februari 2011

Wat als de verzoeker om handhaving geen belanghebbende is?

ABRvS, 16 februari 2011. Een ieder kan een verzoek tot handhaving indienen, maar niet iedereen zal als belanghebbende kunnen worden aangemerkt. Wat is nu de situatie als iemand die niet als belanghebbende kan worden aangemerkt een verzoek tot handhaving indient?

De Afdeling geeft in haar uitspraak van 16 februari 2011 een heldere uitleg. Een verzoek tot handhaving dat is ingediend door iemand die geen belanghebbende is, kan niet worden aangemerkt als een aanvraag in de zin van artikel 1:3 lid 3 Awb. Daarom is de afwijzing van zo'n verzoek geen besluit als bedoeld in artikel 1:3 lid 1 Awb en daarom moet het bezwaar tegen zo'n afwijzing niet- ontvankelijk worden verklaard.
LJN: BP4700 

3 opmerkingen:

  1. In algemene zin was deze redenering als sinds 1998 bekend:
    ABRS 20 januari 1998 (Steenwijk), JB 1998 nr. 53 en GS 7083 nr. 5: het enkele feit dat appellant een verzoek heeft ingediend en geadresseerde is van de daarop genomen primaire beslissing, is onvoldoende om hem als belanghebbende in de zin van artikel 1:2, eerste lid, Awb bij die beslissing aan te merken. Artikel 1:2, eerste lid, Awb vereist ma-teriƫle betrokkenheid bij de aangelegenheid, waarop de primaire beslissing betrekking heeft.
    Daarbij is van belang dat in de Awb een onderscheid wordt gemaakt tussen aanvragen (verzoeken van een belanghebbende) en andere verzoeken (niet afkomstig van een be-langhebbende). Dit onderscheid zou niet tot zijn recht komen, indien men zich enkel door het indienen van een verzoek tot belanghebbende zou kunnen maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De afwijzing op de grond dat verzoeker geen belanghebbende is gaat wel gepaard met een bezwaarclausule op grond van 6:2 jo 3:45 Awb of niet? Je zou kunnen bepleiten van wel omdat de strekking van deze regeling is dat een verzoeker erop moet worden gewezen dat hij een bezwaarmogelijkheid heeft. Maar 3:45 Awb spreekt van een besluit en dat is de afwijzing nu juist niet. Iemand hier een mening over of is hier jurisprudentie over?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sjoerd van Dongen3 november 2013 om 06:31

    Misschien is een klacht dan de enige optie of een verzoek om het besluit te herzien

    BeantwoordenVerwijderen