woensdag 2 februari 2011

Schending vertrouwensbeginsel

ABRvS, 2 februari 2011. Opgewekt vertrouwen moet worden gerespecteerd. Dat betekent echter niet dat het belang van de overtreder dat opgewekt vertrouwen wordt gerespecteerd altijd zwaarder weegt dan het algemeen belang van handhaving. Het algemeen belang van handhaving en belangen van derden kunnen reden zijn om het vertrouwensbeginsel te beschamen. De Afdeling heeft dat uitgemaakt in haar uitspraak van 22 maart 2001 (LJN: AB0934). Wel overwoog de Afdeling in dat geval dat de overtreder financieel gecompenseerd moest worden voor de schade die hij heeft geleden doordat hij heeft vertrouwd op de toezeggingen.

In een handhavingszaak die zich afspeelde in Eelde was duidelijk dat de overtreder door het bestuursorgaan op het verkeerde been was gezet. Vast stond dat het bestuursorgaan het vertrouwen had gewekt dat bepaald gebruik van een perceel op grond van het bestemmingsplan was toegestaan en dat deze mededeling achteraf onjuist was. Toch is het college van B en W overgegaan tot handhaving van de overtreding, waarbij het wel aan de overtreder heeft gevraagd om opgave te doen van de schade die hij heeft geleden als gevolg van het feit dat hij had gehandeld op basis van het opgewekte vertrouwen. Vervolgens spitst de discussie zich toe op de hoogte van de door het college van B en W toegekende compensatie, maar duidelijk is wel dat het besluit om te handhaven en daarmee het vertrouwensbeginsel te beschamen de toets der kritiek kan doorstaan.
http://bit.ly/hBCNMv

6 opmerkingen:

  1. Ik wil U de volgende casus voorleggen:
    Op 1 november 2010 neemt College van B&W het besluit om handhavend op te treden tegen illegaal tuinhuisje d.m.v. het opleggen van een last onder dwangsom.
    Binnen vier weken moet het tuinhuis afgebroken worden. Grond voor handhaven vond het college in de overschrijding van het bebouwingspercentage van 50% op het erf. Daarom kon tuinhuis niet worden gelegaliseerd.
    Nu pas blijkt dat het college bouwwerken op een deel van het perceel dat niet bij het erf hoort onterecht heeft meegeteld in de berekening van het bebouwingspercentage.
    Kan burger schadevergoeding eisen van de gemeente? Burger heeft in 2010 niet de gang naar de rechter gemaakt omdat hij er van uitging dat het oordeel van de gemeente juist was.
    Kan burger alsnog schade claimen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste anoniem,

      Het handhavingsbesluit heeft formele rechtskracht en daarmee staat de rechtmatigheid van het besluit en de wijze waarop het tot stand is gekomen vast. Een vordering tot schadevergoeding zal dus stranden op de formele rechtskracht, tenzij het bestuursorgaan erkent dat het besluit eigenlijk onrechtmatig was.

      Met vriendelijke groet,
      Jaap IJdema

      Verwijderen
    2. Geachte heer Ijdema,

      Ik heb al mijn vervolgvraag op uw reactie verstuurd, maar die wordt niet geplaatst. Wellicht heb ik iets fout gedaan.
      Daarom nog maar een keer:
      Hetgeen u als toelichting geeft begrijp ik niet:
      Komt het erop neer dat wanneer de gemeente een handhavingsbesluit neemt op onjuiste gronden,zij daar niet op kan worden aangesproken?
      Kan een burger in dit geval alsnog de gang naar de rechter maken?

      Verwijderen
    3. U had niets fout gedaan. Ik had uw bericht nog niet gepubliceerd.

      Het komt er inderdaad op neer dat als het college van B en W een besluit neemt en dat besluit definitief wordt, het besluit rechtmatig is en niet meer ter discussie kan staan. De enige uitzondering is als de gemeente zelf erkent dat het besluit toch onrechtmatig was.

      Met vriendelijke groet,
      Jaap IJdema

      Verwijderen
  2. Mijnheer Ijdema,
    Betekent uw antwoord dat, ook wanneer de gemeente een ongegrond en dus onrechtmatig handhavingsbesluit neemt, diezelfde gemeente daar achteraf niet op kan worden aangesproken?
    Kan de burger in een dergelijk geval alsnog de gang naar de rechter maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan alleen in de bezwaar- en beroepsfase. Als die voorbij zijn en u heeft geen bezwaar/beroep ingediend, dan heeft het besluit formele rechtskracht.

      Verwijderen