woensdag 23 februari 2011

Onjuiste uitleg bestemmingsplan levert geen gerechtvaardigd vertrouwen op

ABRvS, 23 februari 2011. Het college van B en W van Haaren had de last onder dwangsom opgelegd om alle bouwwerken die zonder bouwvergunning waren gebouwd te verwijderen. In dit besluit had het college vermeld dat het bestemmingsplan vrijstaande bijgebouwen tot een oppervlakte van 200 m2 toestond en dat het bereid was, indien een verzoek tot legalisering zou worden ingediend, tot die oppervlakte te legaliseren. 

In de beslissing op bezwaar stelde het college dat de gegeven uitleg van het bestemmingsplan niet juist was en dat het vigerende bestemmingsplan slechts bebouwing tot 50 m2 toestond. Daarop betoogde de overtreder dat het college toch het vertrouwen had gewekt dat tot 200 m2 gelegaliseerd kon worden. De Afdeling overweegt:
"Nu deze standpuntwijziging is gebaseerd op de planvoorschriften, [appellant] geacht moet worden de daarin opgenomen eisen en voorschriften te kennen en hij niet heeft voldaan aan een verzoek van het college om voor 1 mei 2008 schetsplanformulieren in te dienen en dit evenmin had gedaan ten tijde van het besluit van 29 juli 2009, heeft de rechtbank in het in beroep aangevoerde terecht geen grond gevonden voor het oordeel dat dat besluit niet in stand kan blijven, omdat bij [appellant] het gerechtvaardigd vertrouwen is gewekt dat hij 200 m² aan bebouwing op het perceel mag hebben."
http://bit.ly/eUWLa8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten