Rechtbank Dordrecht, 23 februari 2011 (vandaag geplaatst op rechtspraak.nl). Het college van B en W van Zederik had een bouwstop opgelegd. Omdat toch doorgebouwd werd, legde het college een preventieve last onder dwangsom op. Hoewel de formulering van de last niet in de uitspraak is geciteerd, neem ik aan dat de last luidde dat op straffe van verbeurte van een dwangsom geen bouwwerkzaamheden mochten worden verricht. Dit besluit werd op 7 oktober per gewone post verzonden en op 8 oktober om 13.15 uur in persoon uitgereikt.
Het college constateerde dat op 8 oktober, zowel vóór als na 13.15 uur, toch gebouwd was en dat er derhalve dwangsommen waren verbeurd. Het vaardigde een dwangbevel tot invordering uit (deze zaak speelt zich nog af onder het oude recht). De overtreder verzette zich tegen dit dwangbevel en betoogde dat hij tot 13.15 uur geen kennis had genomen van de last onder dwangsom en dat hij daarom ook geen dwangsommen had kunnen verbeuren.
De rechtbank overweegt dat het besluit op grond van artikel 3:40 jo. 3:41 lid 1 Awb in werking is getreden door toezending per gewone post op 7 oktober. Desalniettemin oordeelde de rechtbank dat vóór 13.15 uur geen dwangsommen konden verbeuren omdat vast staat dat de overtreder tot die tijd niet wist van de last. Naar het oordeel van de rechtbank zou het in strijd zijn met de strekking van de last onder dwangsom als de overtreder dwangsommen kan verbeuren voordat hij kennis heeft kunnen nemen van de last onder dwangsom.
http://bit.ly/e2GLyU
Geen opmerkingen:
Een reactie posten