woensdag 2 maart 2011

Hoogte dwangsom gerelateerd aan bouwkosten

ABRvS, 2 maart 2011. Artikel 5:32b lid 3 Awb bepaalt dat de hoogte van de dwangsom in redelijke verhouding moet staan tot de zwaarte van het geschonden belang en de beoogde werking van de dwangsom. Het college van B en W van Bloemendaal had de last onder dwangsom opgelegd om illegaal geplaatste hekwerken te verwijderen. Daarbij had het college de hoogte van de dwangsom mede gebaseerd op de hoogte van de bouwkosten van de hekwerken. De Afdeling overweegt dat het college dat in redelijkheid mocht doen.

Het college had overigens de dwangsom bepaald op een bedrag "per dag of dagdeel". Dat lijkt mij in strijd met de rechtszekerheid. Een bedrag per dag betekent dat de overtreder per dag slechts één dwangsom kan verbeuren. Een bedrag per dagdeel (uit hoeveel dagdelen bestaat overigens een dag?) betekent dat de overtreder per dag meerdere dwangsommen kan verbeuren.

Wellicht dat het college hiermee tot uitdrukking heeft willen brengen dat de overtreder ook een dwangsom is verschuldigd voor woensdag als hij woensdagmiddag de last uitvoert. Dat spreekt echter voor zich. De dwangsom verbeurt bij het begin van iedere dag op 00.00 uur en niet aan het eind van de dag. 

De overtreder klaagt hier echter niet over, dus de Afdeling laat zich hier ook niet over uit.
http://bit.ly/gELWkL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten