maandag 21 maart 2011

Verhaal kosten bestuursdwang op anderen dan de overtreder bij dwangbevel

Gerechtshof 's-Gravenhage, 15 maart 2011. Artikel 5:26 lid 1 Awb (oud) bepaalde dat het bestuursorgaan dat bestuursdwang had toegepast bij dwangbevel de kosten van bestuursdwang van de overtreder kon invorderen. De vraag kan worden gesteld of de kosten van bestuursdwang ook bij dwangbevel kunnen worden ingevorderd van personen die niet als overtreder kunnen worden aangemerkt, maar die op grond van de wet wel moeten instaan voor de betaling van die kosten.

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord had een bestuursdwangaanschrijving verzonden aan de Vereniging van Eigenaren (VVE) van een appartementengebouw wegens overtreding van de Woningwet (de overtreden bepaling wordt in de uitspraak niet genoemd). Strekking van de bestuursdwangaanschrijving was om een aantal voorzieningen aan het gebouw aan te brengen. Uiteindelijk heeft het dagelijks bestuur bestuursdwang moeten toepassen en heeft het de kosten daarvan bij dwangbevel op de individuele appartementseigenaren verhaald.

De rechtbank oordeelde - kort gezegd - dat weliswaar de individuele eigenaren op grond van artikel 5:113 lid 5 BW ieder voor hun deel aansprakelijk zijn voor de schuld van de VVE, maar dat alleen de VVE als overtreder kon worden aangemerkt en dat daarom de kosten van bestuursdwang niet bij dwangbevel op de individuele eigenaren konden worden verhaald.

Het gerechtshof vernietigt dit vonnis. Het overweegt dat de gemeente de schuld op grond van artikel 5:113 lid 5 BW kan verhalen op de individuele apparementseigenaren en dat deze regeling niet opzij gezet wordt door het bepaalde in artikel 5:26 lid 1 Awb (dat de kosten van bestuursdwang bij dwangbevel kunnen worden verhaald van de overtreder).

Enigzins opmerkelijk is dit arrest wel. Artikel 5:26 lid 1 Awb zet immers artikel 5:113 lid 5 BW niet opzij. Artikel 5:26 lid 1 Awb laat onverlet dat de kosten op de individuele eigenaren kunnen worden verhaald, alleen niet bij dwangbevel. Die kosten zullen dan via een civiele procedure moeten worden verhaald.
LJN: BP8059

De HR heeft inmiddels (op 4 mei 2012) in een andere zaak geoordeeld dat een aanschrijving gericht aan de VVE op grond van artikel 5:126 lid 2 BW mede moet worden aangemerkt als een aanschrijving jegens de individuele eigenaren, zodat de kosten van bestuursdwang bij dwangbevel tevens op de individuele eigenaren kunnen worden verhaal, ook al is het besluit alleen aan de VVE gericht.

3 opmerkingen:

  1. Ik zou het Hof kunnen begrijpen, als er eerst een DEELBARE schuld ten laste van de VVE bekend was, wat een voorwaarde! is van bw 5:113 lid 5. Dat heeft het Hof, eerst maar gauw eventjes snel zelf bedisseld, door oa 10% hoofdsom te gaan vaststellen voor beheerskosten, n.b. in een leden-dwangbevel-zaak waar geen enkel lid en/of VVE-zelf bij betrokken was!
    Pas als de VVE een onherroepelijke VVE-schuld niet zelf! via 5:126 lid 3 bij leden invordert, zijn er termen voor schuldeisers als gemeente om dan zelf civielrechtelijk te procederen, maar dus niet per dwangbevel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat betekent dus, dat een aanschrijfbesluit nu voortaan pas onherroepelijk kan worden, na afhandeling van het laatste lid-bezwaarschrift/beroepschrift en/of hoger-beroep-schrift (om rechts-ongelijkheid tussen leden en/of de VVE zelf te voorkomen), omdat de leden, naast de VVE nu via BW4812, voortaan dus ook zelf als daders/overtreders zijn aangewezen.
      Hetzelfde geldt voor het verzet-recht na dwangbevel..
      De oude situatie, enkel de VVE als dader/overtreder beschouwen, waardoor enkel de VVE bestuurs-rechtsmiddelen en verzet-rechtsmiddelen heeft, die van rechtswege, alle leden bindt, lijkt mij een stuk beter behoorlijk bestuur en meer in overeenstemming met oa bw 5:126 lid 3

      Verwijderen
  2. VVE kan wellicht arrest HR omzeilen door als buitenspel gezette VVE (alsnog)een awb 5:25 lid 5 besluit inzake ontstaanstijdstip en hoogte aanschrijfkosten desnoods bij de bestuursrechter te vorderen als gemeente het weigert.

    Vervolgens ivm bw 5:126 lid 3, bij de gemeente, informatie inzake hoogte en tijdstip leden-dwangbetalingen afdwingen, en als dan blijkt, dat gemeente, de ledendwangincasso's statutair-onjuist heeft ingevorderd, conform de door bestuursrechter vastgestelde vve-schuld, gemeente dan zonodig voor schadevergoeding voor de rechter dagen, ivm onrechtmatig daad, zowel jegens de vve als jegens de gezamelijke leden terzake van statutair onjuiste invordering

    BeantwoordenVerwijderen