zondag 31 juli 2011

Kostenverhaal bestuursdwang

HR, 8 juli 2011. Het college van B en W van de gemeente 's-Gravenhage schreef, onder aanzegging van bestuursdwang, in 2002 bewoners van een woonwagenkamp aan de Lelyweg in 's-Gravenhage aan dat zij hun woonwagens dienden te verwijderen. De woonwagenbewoners gaven hieraan geen gehoor, waarna het college zelf een einde aan de overtreding maakte door alle woonwagens in één operatie te verwijderen. De kosten van deze operatie werden pro rato op de diverse woonwagenbewoners verhaald.

Het Gerechtshof 's-Gravenhage oordeelde dat, mede omdat er geen groepsaanzegging was gedaan, alleen de kosten van een individuele verplaatsing van een woonwagen mochten worden verhaald. De Hoge Raad vernietigt dit arrest.

De Hoge Raad constateert dat het oordeel van het gerechtshof is gebaseerd op de opvatting dat de omvang van de verhaalbare kosten wordt bepaald door het bestuursdwangbesluit en dat, nu geen groepsaanzegging gedaan is, de meerkosten van de actie niet op de individuele overtreders verhaald mochten worden. De Hoge Raad overweegt:
"Voor de vraag of de redelijkheid meebrengt dat niet alle gemaakte kosten op de overtreder worden verhaald is de inhoud van de aanzegging of van het besluit niet van belang, terwijl onderdeel 2 terecht klaagt dat de toepasselijke wetsbepalingen geen groepsaanzegging kennen."
LJN: BQ4372

Geen opmerkingen:

Een reactie posten