vrijdag 23 september 2011

Over de gevolgen van een verkeerde uitleg van het overgangsrecht en een creatieve oplossing

ABRvS, 22 september 2011. Het overgangsrecht van artikel 1.6 Invoeringswet Wabo met betrekking tot handhavingsbesluiten wordt nog steeds niet door alle rechters correct uitgelegd. Deze uitspraak toont dat dat tot bijzonder ongewenste situaties kan leiden, maar de Afdeling toont zich gelukkig creatief.
Het college van B en W van Bergeijk had op 18 augustus 2010 een verzoek tot handhaving van de Wet milieubeheer afgewezen. Het bezwaar tegen dat besluit had het college op 15 februari 2011 ongegrond verklaard.

De rechtbank 's-Hertogenbosch overwoog dat het primaire besluit dateerde van vóór 1 oktober 2010, zodat het oude recht op grond van artikel 1.6 Invoeringswet Wabo van toepassing bleef en de Afdeling bevoegd was over het beroep te oordelen. Op die grond verklaarde de rechtbank zich bij uitspraak onbevoegd en zond zij het beroepschrift op de voet van artikel 6:15 Awb door aan de Afdeling.

De Afdeling constateert dat het college zich in de beslissing op bezwaar op het standpunt had gesteld dat het Besluit landbouw milieubeheer van toepassing was met betrekking tot de betreffende inrichting. Dat is een artikel 8.40-amvb en het overgangsrecht van artikel 1.6 van de Invoeringswet Wabo heeft geen betrekking op de handhaving van dergelijke amvb's. De voorzitter van de Afdeling heeft reeds eerder uitgemaakt dat het nieuwe recht van toepassing is op besluiten die na 30 september 2010 zijn bekendgemaakt, ook al is het primaire besluit vóór 1 oktober 2010 bekendgemaakt.

Dit brengt de Afdeling tot de conclusie dat de rechtbank zich ten onrechte bij uitspraak onbevoegd heeft verklaard. De Afdeling constateert echter dat geen uitdrukkelijk hoger beroep is ingesteld tegen die uitspraak. Dat zou dus betekenen dat de rechtbank niet meer op het beroep zou kunnen beslissen omdat zij zich reeds onbevoegd heeft verklaard en die uitspraak definitief is. Dat zou natuurlijk een bijzonder ongewenste consequentie zijn.
De Afdeling lost het op door het doorgezonden beroepschrift tevens te beschouwen als hoger beroepschrift tegen de uitspraak van de rechtbank. De Afdeling vernietigt vervolgens de uitspraak van de rechtbank en zend het beroepschrift op de voet van artikel 6:15 Awb weer terug naar de rechtbank. Een zeer bijzondere constructie.
201108440/2/H4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten