dinsdag 10 mei 2011

Artikel 13b lid 1 Opiumwet en hennepkwekerij

Vz. rechtbank Roermond, 3 mei 2011. Is de bevoegdheid van artikel 13b lid 1 Opiumwet tot sluiting van een woning wel of niet toepasbaar bij een hennepkwekerij? Dat is de vraag waar de voorzieningenrechter van de rechtbank Roermond zich binnen twee maanden twee keer heeft uitgelaten.  

Artikel 13b lid 1 Opiumwet bepaalt:
"De burgemeester is bevoegd tot oplegging van een last onder bestuursdwang indien in woningen of lokalen dan wel in of op bij woningen of zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in lijst I of II wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is."

In zijn uitspraak van 3 maart 2011 LJN: BP6668 had de voorzieningenrechter geoordeeld dat op grond van de wetsgeschiedenis betwijfeld kan worden of de bevoegdheid van artikel 13b lid 1 Opiumwet ook toepasbaar is bij hennepkwekerijen. Vanwege die twijfel schorste de voorzieningenrechter toen het betreffende besluit tot sluiting van een woning waar een hennepkwekerij was aangetroffen.

In twee uitspraken van 3 mei 2011 slaat zijn collega een andere weg in. Deze oordeelt dat uit de enkele aanwezigheid van de hennep die in de hennepkwekerij is geproduceerd afgeleid mag worden dat deze daartoe aanwezig is om te worden verkocht of geleverd en dat mitsdien, wat er verder zij van de eerder geuite twijfel over de bedoeling van de wetgever, artikel 13b lid 1 Opiumwet mag worden toegepast.
LJN: BQ3814 en BQ3816

Geen opmerkingen:

Een reactie posten