woensdag 18 mei 2011

Beroep op het gelijkheidsbeginsel te laat

ABRvS, 18 mei 2011. De Afdeling heeft in hoger beroep een uitspraak van de rechtbank Amsterdam vernietigd omdat de rechtbank naar het oordeel van de Afdeling ten onrechte een beroep op het gelijkheidsbeginsel had gehonoreerd.

Het beroep op het gelijkheidsbeginsel was in de procedure bij de rechtbank ter zitting gedaan. Het college kon ter zitting geen adequate reactie geven, waardoor de rechtbank het beroep op het gelijkheidsbeginsel honoreerde en het bestreden besluit vernietigde. Het college stelde hoger beroep in en in hoger beroep overweegt de Afdeling als volgt:
"De rechtbank heeft ten onrechte het beroep op het gelijkheidsbeginsel, dat [sigarenmagazijn] in strijd met de goede procesorde eerst ter zitting bij de rechtbank heeft gedaan, beoordeeld. Deze grond is niet in het beroepschrift aan de orde gesteld. Het dagelijks bestuur behoefde er niet op bedacht te zijn dat het beroep op het gelijkheidsbeginsel, dat eerder in de bezwaarprocedure wel onderdeel van het geding uitmaakte maar in het beroepschrift niet, ter zitting bij de rechtbank opnieuw en verder uitgebreid met nieuwe gevallen aan de orde zou worden gesteld. Daarbij valt ook niet in te zien dat [sigarenmagazijn] de door hem ter zitting aangedragen gevallen niet eerder naar voren heeft kunnen brengen, zodat het dagelijks bestuur daarop naar behoren had kunnen reageren."
Deze uitspraak biedt alle ambtenaren die op een zitting worden overvallen door een beroep op het gelijkheidsbeginsel houvast om dit beroep te pareren.
LJN: BQ4936 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten