woensdag 18 mei 2011

Locoburgemeester bevoegd huisverbod uit te vaardigen

ABRvS, 18 mei 2011. Op grond van artikel 2 lid 1 van de Wet tijdelijk huisverbod (Wth) kan de burgemeester een huisverbod opleggen aan een persoon indien uit feiten of omstandigheden blijkt dat diens aanwezigheid in de woning ernstig en onmiddellijk gevaar oplevert voor de veiligheid van één of meer personen die met hem in de woning wonen of daarin anders dan incidenteel verblijven of indien op grond van feiten of omstandigheden een ernstig vermoeden van dit gevaar bestaat.

Deze bevoegdheid komt derhalve toe aan de burgemeester. In dit geval was een huisverbod uitgevaardigd door de locoburgemeester. De appellant betoogde dat de locoburgemeester hiertoe niet bevoegd was omdat de Wth hiervoor geen grondslag bood.

De Afdeling overweegt dat het klopt dat de Wth geen expliciete grondslag biedt voor het besluit van de locoburgemeester, maar dat de grondslag voor het besluit voortvloeit uit artikel 77 lid 1 Gemeentewet (dat bepaalt dat het ambt van de burgemeester bij diens verhindering of ontstentenis wordt waargenomen door een door het college aan te wijzen wethouder). Uit de parlementaire geschiedenis van de Wth blijkt, zo overweegt de Afdeling, dat de wetgever deze waarnemingsregeling ook van toepassing heeft willen laten zijn op de uitoefening van de bevoegdheid ex artikel 2 lid 1 Wth.
LJN: BQ4958

Geen opmerkingen:

Een reactie posten