zaterdag 30 april 2011

Gedoogbeschikking laat beginselplicht tot handhaving onverlet

Rechtbank Roermond, 18 april 2011. Eerder heb ik op mijn blog al eens aandacht besteed aan de vraag of het vertrouwensbeginsel in de weg staat aan handhavend optreden. De rechtbank Roermond heeft nu een uitspraak gedaan, waarin zij op basis van twee uitspraken van de Afdeling een helder inzicht geeft in deze materie.

In de betreffende zaak was een verzoek tot handhaving van het bestemmingsplan ingediend omdat een bedrijfsruimte in strijd met het bestemmingsplan werd gebruikt als woning. Vast stond dat er sprake was van een overtreding van het bestemmingsplan (gebruik van bedrijfsruimte als woning) en dat er geen concreet zicht op legalisatie was. Het bestuursorgaan had echter het illegale gebruik in 1996 bij beschikking gedoogd. Volgens het bestuursorgaan kon het daarom niet handhavend optreden.

De rechtbank overweegt dat volgens vaste jurisprudentie van de Afdeling:
- het enkele feit dat er een gedoogbesluit is niet per definitie aan handhaving in de weg staat;
- opgewekt vertrouwen geen afbreuk kan doen aan een in beginsel bestaande aanspraak van een derdebelanghebbende tot handhaving;
- het gebruik van een bedrijfsruimte/bedrijfwoning als burgerwoning geen overtreding van geringe aard en ernst is.

De rechtbank overweegt dat het bestuursorgaan daarom toch tot handhaving had moeten overgaan, waarbij de rechtbank nog opmerkt dat de omstandigheden sinds 1996 ook aanzienlijk zijn gewijzigd.

In dit geval dient het bestuursorgaan dus over te gaan tot handhaving. Dat betekent dat opgewekt vertrouwen wordt beschaamd. Het is ook vaste jurisprudentie van de Afdeling dat het beschamen van opgewekt vertrouwen in dergelijke situaties kan leiden tot een verplichting tot compensatie van de overtreder.
LJN: BQ2828

1 opmerking:

  1. Handhaving blijft boeien. Balans niet snel gevonden. Zeker als handhaving wordt opgeëist door een derde.

    Vraag me af of bovenstaande lijn ook door te trekken is naar coffeeshops. Wordt vaak gedoogd met bijvoorbeeld een uitsterfconstrutie. Zou verzoek om handhaving door buurman op basis van artikel 13b Opiumwet dan ook voldoende zijn?

    De Opiumwet is weliswaar een wet uit het strafrecht, toch kent de wet één bestuursrechtelijk component. Artikel 13b Opiumwet biedt de burgemeester namelijk de mogelijkheid om bestuursdwang toe te passen als er in een lokaal of een woning drugs wordt verhandeld.

    Artikel 13b Opiumwet:
    De burgemeester is bevoegd tot oplegging van een last onder bestuursdwang indien in woningen of lokalen dan wel in of bij woningen of zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in lijst I of II wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is.

    Jaap ga vooral door met je blog en schrijf nog eens een boek. Op basis van je blog vind ik jou de aangewezen man. Zeker nu de handhavingsman van oudsher Michiels zelf bij de Raad van State zit.

    ambtenaar handhaving

    BeantwoordenVerwijderen